مطمئنا اخبار راه اندازی سرویس اینترنت ماهواره ای استارلینک ایلان ماسک (Elon Musk)، بنیانگذار شرکت فضایی اسپیسایکس (SpaceX) برای ایران را شنیده اید. استارلینک (Starlink) پروژه اینترنت ماهوارهای است که قصد دارد دسترسی اینترنت ماهوارهای را برای اکثر نقاط کره زمین فراهم میکند.
در حال حاضر مردم ایران، به ناچار با سرعت اینترنت ۲۰ مگابیت در ثانیه و یا حتی با سرعت ۰.۸ مگابیت در ثانیه سر می کنند. مطمئناً شما نیز رویای اینترنت با سرعت ۱Gbps را دارید؛ با استارلینک شما نیز می توانید لذت اینترنت پرسرعت را تجربه کنید.
اگرچه اینترنت ماهواره ای استارلینک، یک فناوری جدید در بازار جهانی است، اما در مدت زمان کوتاه توانست استقبال خوبی دریافت کند؛ در حال حاضر در قطب جنوب نیز فعال شده است. برخی منابع میگویند ایلان ماسک وعده فعال سازی اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران را نیز داده است.
چشم انداز استفاده از اینترنت پرسرعت و بدون فیلتر، موضوعی است که اخیراً توجه بسیاری از کاربران ایرانی را به خود جلب کرده است. اخیرا در توییتی که ایلان ماسک منتشر کرده و خواستار معافیت از تحریم های اینترنت ماهواره ای برای ایران شده است، این چشم انداز جلوه جدی تری به خود گرفته است.
در این مقاله می خواهیم نحوه نصب تجهیزات اینترنت استارلینک (Starlink) و استفاده از این سرویس ماهواره ای را به شما آموزش دهیم.
مقاله پیشنهادی: گوگل میت (Google Meet) امکان جدید گوگل
اینترنت استارلینک چیست؟
استارلینک پروژه شرکت اسپیس ایکس، تحت مدیریت ثروتمندترین فرد دنیا یعنی ایلان ماسک است؛ شرکتی که سالانه هواگردهای زیادی مانند راکت را روانه فضا میکند؛ این راکتها حامل ماهوارهها و همچنین کپسولهای فضانوردی می باشند. این شرکت اعلام کرده است که با استفاده از استارلینک میخواهد اینترنت را در اختیار تمام مردم جهان به ویژه کشور ایران قرار دهد.
سرویس استارلینک شامل هزاران ماهواره می باشد؛ ماهوارههایی که با تشکیل یک صورت فلکی در مدار زمین، اینترنت را به کره زمین میفرستند. کاربران اینترنت می توانند به کمک ایستگاههای زمینی و تجهیزات مخصوص از اینترنت ماهواره ای استارلینک بهره مند شوند.
در حال حاضر تقاضا برای شبکه اینترنتی Starlink بیش از ۱۰ هزار کاربر در سراسر جهان با مبلغ پیش خرید ۹۹ دلار در بیش از شش کشور به سرعت در حال افزایش است. هدف ایلان ماسک از نصب و راه اندازی استارلینک، ایجاد یک سیستم پهن باند پرسرعت است که اینترنتی بدون محدودیت با سرعت بیش از ۱Gbps را برای تمامی کاربران اینترنت دنیا فراهم کند؛ انتظار می رود تا سال ۲۰۲۷ هزاران ماهواره در مدار زمین مستقر شوند. با سرویسهای اینترنت ماهوارهای، در مکان هایی که خطوط فیبر و شبکههای سلولار کشیده نشده یا مناطق محروم، مردم به سهولت می توانند به اینترنت دسترسی داشته باشند.
اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران
اما اگر روزی پای اینترنت استارلینک به ایران باز شود و اسپیس ایکس بتواند مجوزهای لازم را در کشورمان دریافت کند، نحوه استفاده و راه اندازی آن چگونه خواهد بود؟
ماجرا از کامنت یک کاربر زیر توییت ایلان ماسک مبنی بر راه اندازی سرویس استارلینک در ۷ قاره جهان شروع شد. یک کاربری درباره راه اندازی استارلینک در ایران کامنت گذاشته بود و ایلان ماسک در پاسخ این کاربر گفته بود استارلینک به دنبال معافیت از تحریم ها علیه کشور ایران است. اندکی پس از بیانیه ایلان ماسک، برخی از تحریم های فناوری علیه ایران لغو گردید؛ ایلان ماسک هم اعلام کرد که اینترنت ماهواره ای استارلینک به زودی برای ایران فعال خواهد شد. طی همین جریانات نیز، وزارت ارتباطات ایران سایت استارلینک را در اکثر اپراتورها فیلتر کرد.
چگون می توان سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک را اندازی کرد؟
استفاده از استارلینک نیاز به تجهیزات خاصی دارد و کاربر باید کیت Starlink اسپیس ایکس را خریداری نماید. این کیت که شامل دیش و گیرنده است، که به طور مرتب داخل یک جعبه روی هم چیده شده و آماده اتصال به برق و همسویی با با شبکه ماهوارههای مدار است. قیمت این کیت چیزی در حدود ۴۹۹ الی ۵۹۹ دلار می باشد؛ علاوه بر کیت، کاربر باید سرویس آن را نیز خریداری کند، که هزینه سرویس استارلینک ماهانه حدود ۱۱۰ دلار است.
اگر بخواهیم واقع بین باشیم؛ این هزینه برای کاربران ایرانی بسیار بالاست؛ از طرفی وجود تحریم های مالی نیز امکان خرید این سرویس را برای ایرانیان غیر ممکن می کند. با این تفاسیر فقط یک راه برای استفاده از اینترنت استارلینک وجود دارد؛ اینکه این سرویس به صورت رایگان در اختیار کاربران ایرانی قرار گیرد.
اما اگر تمامی شرایط برای استفاده از اینترنت استارلینک در ایران مهیا شود، چگونه میتوان این سرویس را راه اندازی کرد؟
کیت استارلینک در چهار مرحله ساده راهاندازی میشود:
یک فضای آزاد برای راه اندازی کیت پیدا کنید
برای اینکه استارلینک بهترین سرعت را برای کاربرانش ارائه دهد، ترمینال یا دیش آن باید در فضای آزاد و دسترسی بدون مانع و مستقیم به آسمان نصب گردد تا به راحتی به ماهوارهها متصل شود.
طبق دستورالعمل ها کیت را بسازید
جعبه کیت دیش و تجهیزات استارلینک را باز کنید. دستورالعمل نصب و راه اندازی درون جعبه قرار داده شده است؛ می بینید که کیت استارلینک با سه پایه در بالای دیش کنار روتر و کابل مشکی ضخیم ۱۰۰ فوتی متصل شده است.
دیش های استارلینک به صورت چهارگوش هستند؛ این دیش ها وزن کمی دارند و با استفاده از آن میتوانید اینترنت را دریافت کنید. توجه کنید شما می توانید دیش را روی سقف یا حتی زمین نیز قرار دهید، اما نباید در دسترسی آن با آسمان مانعی وجود داشته باشد.
بعد از سرهم کردن کیت، سه پایه را روی زمین بگذارید و میله ترمینال یا همان دیش را روی سه پایه وصل کنید. با استفاده از “Volcano Roof Mount” یا “Pipe Adapter” می توانید سه پایه را به طور محکم به سقف یا تیر متصل کنید.
راه اندازی این کیت به معنای واقعی کلمه بسیار آسان است؛ زیرا روتر قبلاً به ترمینال و کابل متصل شده و آماده کار است.
استارلینک را روشن کنید
کابل استارلینک را به برق متصل کنید تا روشن شود؛ خواهید دید که دو چراغ روی آداپتور روشن شده و در ادامه دیش به سمت بالا حرکت میکند.
اپلیکیشن استارلینک را دانلود کنید
بعد از نصب و راه اندازی کیت، برای استفاده از اینترنت ماهوارهای استارلینک باید اپلیکیشن استارلینک را فروشگاههای اپ دانلود و روی گوشی تان نصب کنید.
- برنامه را دانلود و اجرا کنید.
- روی گزینه Satrt Setup کلیک کنید( در این مرحله درباره نصب بودن کیت از شما می پرسد)
- در مرحله بعدی روی “Open Wifi Settings” کلیک کرده و به شبکه استارلینک وصل شوید.
- اکنون نام و رمز عبور WiFi خود را در برنامه تنظیم کرده و با گوشی تان به آن متصل شوید.
- دوباره اپ را باز کرده و زمان اتصال ترمینال به ماهوارهها را بررسی کنید.
- دیش را به گونه ای تنظیم کنید که با یکی از ماهواره های Starlink در مدار همسو میشود. (این اقدام ممکن است چند دقیقه طول بکشد.)
اتصال مستقیم به اینترنت ماهواره ای بدون تجهیزات
شرکت اسپیس ایکس به منظور افزایش تعداد مشترکین خود تصمیم گرفته است دسترسی به اینترنت ماهواره ای استارلینک را مستقیماً از طریق گوشی های هوشمند در اختیار کاربرانش قرار دهد.
توجه کنید قبل از انتشار این خبر، کاربران تنها در صورتی می توانستند به تجهیزات اینترنت Starlink دسترسی پیدا کنند، که به ایستگاههای زمینی فعال و تجهیزات استارلینک دسترسی داشته باشند؛ همچنین استارلینک در ایران مجوز فعالیت داشته باشد.
لازم به ذکر است اگر از هزینه های زیاد راه اندازی اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران و تحریم های مالی چشم پوشی کنیم، هم اکنون امکان استفاده از اینترنت ماهوارهای در کشورمان وجود دارد. پس می توان امیدوار بود در ایران کاربران با گوشی های هوشمند می توانند بدون تجهیزات به اینترنت پرسرعت استارلینک داشته باشند.
نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیلتر کنه؟