در اوایل دهه ۲۰۰۰ بود که ایده انتشار محتوای صوتی (پادکست) در اینترنت در همه انواع دستگاه ها رایج شد. اجرای این ایده نیاز به بستر مناسبی داشت که در آن زمان موجود نبود. در این سالها بود که اپل آیپاد (ipod) یا «پخشکننده موسیقی موبایل» را ساخت و به بازار عرضه کرد. ایده اصلی این بود که فایلهای صوتی پس از انتشار بهطور خودکار برای پخشکنندههای موبایل مانند iPod بارگیری میشوند و کاربر میتواند هر زمان که بخواهد به آنها گوش دهد.
چندین سال طول کشید تا این ایده محقق شود، اما در نهایت شرکت های بزرگی مانند اپل وارد عمل شدند و راه را برای پادکست ها هموار کردند. با افزایش تلفن های هوشمند در بازار، برنامه ها ظاهر شدند و پادکست ها محبوبیت بیشتری پیدا کردند. برای مدتی نام مناسبی برای این مدل محتوای جدید وجود نداشت تا اینکه نویسنده ای به نام (Ben Hammersley) از روزنامه گاردین اصطلاح Podcast را ابداع کرد. او این نام را از ترکیب دو کلمه Broadcasting به معنی پخش عمومی و iPod ابداع کرد. اینجوری پاد + کست تبدیل به پادپخش شد!
پس از اینکه اپل قابلیت پخش فایل های صوتی ها را به پلتفرم iTunes اضافه کرد، ایستگاه های رادیویی و هر کسی که چیزی برای گفتن داشت Podcast خود را منتشر کرد. در حال حاضر حدود یک میلیون Podcast فعال در سراسر جهان وجود دارد. فایل های صوتی فارسی نیز چند سالی است که در حال افزایش است و در حال حاضر تعداد فایل های صوتی ایرانی یا فارسی زبانان به ۵۰۰ عدد می رسد.
پیشنهاد می کنم مطالب مرتبط را مطالعه کنید: نکات طلائی نحوه تولید محتوا در اینستاگرام
پادکست چیست؟
همانطور که گفتیم اسم پادکست اولین بار توسط بن همرزلی در مقالهی انقلاب شنیداری روزنامهی گاردین در سال ۲۰۰۴ از ترکیب iPod و Broadcast مطرح شد. Podcast یک روش ارائهی محتوای صوتی , یا حتی تصویری , اینترنتی است که کاربران میتوانند آن را از اینترنت دانلود کرده و بشنوند. در واقع یک نوع رادیوی اینترنتی است که می توان آن را بر روی پخشکنندههای موسیقی دیجیتال، تلفن همراه یا کامپیوتر گوش کرد.
پادپخش یا تدوین صوتی انتشار مجموعهای از پروندههای رسانه دیجیتال است که توزیع آن در اینترنت با استفاده از خوراک صورت میگیرد، و توسط کاربران معمولاً بر روی یک, پخشکنندهٔ موسیقی دیجیتال قابل دریافت و پخش است. این روش ارائهٔ محتوا در سال ۲۰۰۴ محبوبیت و گسترش یافت؛ و گاه به آن رادیوی اینترنتی گفته میشود.
برای دریافت آن، معمولاً از برنامههای خبر خوان که از خدمات وب استفاده میکنند استفاده میشود و بر روی رایانههای خانگی یا پخشکنندههای موسیقی دیجیتال قابل پیادهسازی است. قابل ذکر است که عمل دریافت پادکست را پادکچ (به انگلیسی: Podcatch) میگویند.
این روش با افزایش محبوبیت دستگاه پخش موسیقی دیجیتالی آیپاد به عنوان روشی آسان برای به اشتراک گذاشتن محتویات صوتی از طریق اینترنت، بهوجود آمد.
اصطلاح پادکست (Podcast) را می توان در دو معنای عام و خاص تعریف کرد.
معنی اصلی پادکست چیست؟
فایل های صوتی است که روی سرورهای مشخصی آپلود می شوند و با عضو شدن در برنامه هایی که برای گوش دادن به Podcast طراحی شده اند، می توانید از آن ها بهره مند شوید. در این برنامه می توانید پادکست مورد نظر خود را دانلود کنید و الزاماً مجبور نیستید به صورت آنلاین به پادکست گوش دهید.
این تعریف معنای خاص و دقیق پادکست می باشد؛ که دو ویژگی را با خود بهمراه دارد:
می توانیداشتراک (Subscriber) آن ها شوید.
شامل یک سری فایل صوتی است و نه فقط یک فایل صوتی
توجه: قطعاً وقتی صحبت از اشتراک به میان میاید، باید یک رشته فایل صوتی وجود داشته باشد.
مفهوم عمومی پادکست چیست؟
امروزه بسیاری از مردم و حتی کارشناسان تولید محتوا، مقید به تعریف خاص Podcast نیستند؛ آن ها معتقدند که پادپخش ها دامنه بسیار گسترده تری را پوشش می دهد:
کارشناسان تولید محتوا اصطلاح Podcast را برای مجموعه ای از فایل های صوتی که در وب سایت ها یا شبکه های اجتماعی قرار می گیرند نیز اطلاق می کنند. توجه کنید برای این سلسله فایل های صوتی احتمال دارد امکان مشترک شدن در نظر گرفته نشود.
از اصطلاح Podcast، گاهی اوقات برای اشاره به مجموعه ای از فایل های ویدئویی نیز استفاده می شود. در بسیاری از نرم افزارهای پادکست، امکان تهیه اشتراک سرویس های ویدیویی نیز فراهم می باشد. ما معمولاً از عبارت مجموعه فایل های صوتی استفاده می کنیم تا بهتر مشخص شود که منظور ما از پادکست چه نوع محتوایی است.
به این ترتیب علاوه بر پادپخش های واقعی و کلاسیک (با امکان عضویت = Subscribe کردن)، فایل های صوتی وب سایت ها و مجموعه فایل هایی که در نرم افزارهای پیام رسان یا شبکه های اجتماعی عرضه می شوند و حتی حتی CDها و DVDهای صوتی نیز در بحث ما قرار خواهند گرفت.
انواع فرم پادکستهای تولید شده
پادکست ها در انواع مختلف در دسترس مخاطبان قرار می گیرند؛ برای ایجاد Podcast باید با اشکال یا همان فرم های مختلف آن آشنا باشید:
Solo Podcast
اولین و ساده ترین نوع پادکست، تک نفره و یا با یک میزبان است. در این نوع پادکست ها، یک شخص معمولاً اطلاعاتی در مورد موضوع خاصی را در اختیار شنوندگان قرار می دهد.
The Interview Podcast
فایل صوتی مصاحبه نوع دیگری از انواع پادکستها است، که شامل میزبان و فرد دیگری که به عنوان میهمان به برنامه دعوت شده است. در این نوع فایل صوتی در حین مکالمه مهمان با میزبان و پاسخ به سوالات، مجموعه ای از اطلاعات در اختیار شنوندگان قرار می گیرد.
Round Table Podcast
فایل های صوتی گفتگو محور معروف به میزگرد، یکی دیگر از انواع فایل های صوتی هستند که مهمانان و میزبان های متعددی دارند. در این نوع فایل های صوتی، افراد معمولاً در مورد یک موضوع خاص به طور همزمان صحبت می کنند.
Hybrid Podcast
فایل های صوتی قصهگویی و داستانسرایی نوع دیگری از فایل های صوتی هستند که می توانند توجه مخاطبان شما را به خود جذب کنند. خود فایل صوتی قصهگویی به دو دسته داستانی و غیرداستانی تقسیم شده است.
Hybrid Podcast
در نهایت می توان ساخت پادکست ترکیبی (فایل هایصوتی هیبریدی) را نام برد. این نوع فایل صوتی خود شامل چندین نوع فرمت مختلف است؛ به عنوان مثال، می توان یک داستان را در یک فایل صوتی تک نفره بیان کرد. یا می توان مصاحبه ای را با یک مهمان در حین روایت داستان برگزار کرد.
مزایای ایجاد پادکست
بدون محدودیت زمانی
هیچ محدودیت زمانی برای Podcast وجود ندارد و می توان به صورت اخبار یک دقیقه ای یا برنامه های طولانی در مورد یک موضوع خاص تولید شوند. برنامه های رادیویی معمولا محدودیت زمانی مشخصی دارند و باید در بازه زمانی مشخصی تولید و پخش شوند.
بدون محدودیت در تعداد برنامه
پادپخش ها را می توان روزانه، هفتگی یا ماهانه تولید کرد. از سوی دیگر برنامه نویسان رادیو محدودیت های خاصی برای تولید برنامه دارند.
انتخاب با شنونده است.
وقتی رادیو را روشن می کنید، انتخاب نمی کنید که کدام برنامه ها را گوش دهید، اما پادکست هایی با موضوعات مختلف در اینترنت وجود دارد و می توانید هر زمان که بخواهید انتخاب کنید به کدام برنامه گوش دهید.
این ویژگی ها در کنار هم، Podcast را به مخاطبان زیادی تبدیل می کند. وقتی در حال آشپزی یا رانندگی هستید، کاری انجام می دهید که به تمرکز زیادی نیاز ندارد یا در هر موقعیت دیگری، می توانید به برنامه ای که دوست دارید گوش دهید و از زمان تلف شده برای کسب اطلاعات بیشتر استفاده کنید.
گسترش و محبوبیت
در سال ۲۰۰۴ گسترش و محبوبیت این پدیده به حدی بودهاست که حتی کاخ سفید هم تعدادی از سخنرانیهای جرج بوش را به صورت Podcast آماده کرده و بر روی وبگاه رئیس جمهور آمریکا قرار دادهاست.
از سوی دیگر با انتشار یک پروندهٔ آوایی بر روی وبگاه ناسا که در آن یکی از متخصصین – استیو رابینسون – حاضر در فضاپیمای دیسکاوری راجع به مأموریت این سفینه توضیح میداد ، رسانهها با هیجان بسیار از «اولین Podcast ارسال شده از خارج از زمین» و «راهیابی پادپخشگری به منظومهٔ شمسی» نوشتند.
به بهانه روز جهانی پادکست
روز جهانی Podcast در تقویم میلادی ۳۰ سپتامبر و در تقویم شمسی روز ۸ مهر ماه است. این روز بزرگداشتی برای قدرت پادپخش هاست. این روز فرصت استثنایی برای ارتباط باروز همکاران تولید کننده پادپخش، شنوندگان پادپخش، رهبران پادپخش و علاقمندان به صنعت پادپخش است.
هر گونه سوألی و ابهامی در زمینه ایده تولید Podcast دارید با کاشناسان ما از طریق واتساپ و اینستاگرام ارتباط برقرار کنید و از راهنمایی آن ها بهره مند شوید. در مقالات بعدی وبلاگ شویراد نحوه ساخت Podcast را به شما آموزش خواهیم داد.
نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیلتر کنه؟