اغلب مردم تصور می کنند تبلیغات در اینترنت همان دیجیتال مارکتینگ است. اما اگر بخواهیم پاسخ سؤال ” دیجیتال مارکتینگ چیست ” را بدهیم، باید بگویم دیجیتال مارکتینگ خیلی فراتر از تبلیغات است؛ حتی می توان تبلیغات را یکی از زیرمجموعه های آن به شمار آورد. از آنجایی که استفاده از اینترنت در دهه گذشته گسترده شده است و این تغییر بر نحوه خرید کالاهای مورد نیاز و تعامل مردم با کسب و کارها تأثیر زیادی گذاشته است؛ به همین دلیل بازاریابی در فضای مجازی نقش حیاتی در رشد و توسعه کسب و کارها دارد. اما قبل از هر اقدامی بایستی مفهوم آن را درک کنیم.
به نظر من ارائه یک تعریف برای دیجیتال مارکتینگ تقریبا کار غیرممکنی است؛ علی رغم اینکه بسیاری می گویند تمامی فعالیت های بازاریابی در فضای آنلاین را بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ گویند.
بازاریابی دیجیتال، دیجیتال مارکتینگ، آنلاین مارکتینگ، تبلیغات اینترنتی… هیچ تفاوتی در نام این رویکرد آنلاین ایجاد نمی کند؛ به محض اینکه فعالیت در این حوزه را شروع کنید، متوجه میشوید که با یکی از پویاترین و تأثیرگذارترین رویکردهای کسب و کار مواجه هستید، که توسعه و پیشرفت آن پایانی ندارد و همواره در حال بهبود است.
در ادامه می خواهم تعریف هایی که برندها و سازمان های بزرگ برای بازاریابی دیجیتال ارائه داده اند را با شما به اشتراک بگذارم؛ پس تا انتهای این مقاله همراه من باشید.
مقاله پیشنهادی: شویراد بهترین مجری تبلیغات گسترده در اینستاگرام
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
بطور کلی در مورد تعریف دیجیتال مارکتینگ نظرات یکسانی وجود ندارد؛ افراد مختلفی این اصطلاح را در مفهوم های متفاوتی به کار میگیرند. اما به نظر می رسد کسب و کارهایی که از اصطلاح دیجیتال مارکتینگ (بازاریابی دیجیتال) استفاده می کنند یکی از دو مفهوم زیر را در ذهن دارند:
تعریف اول دیجیتال مارکتینگ
عده ای بازاریابی دیجیتال را بر اساس معنای بازاریابی تعریف میکنند.
آن ها میگویند: هر کاری که در بازاریابی انجام میشود، اگر با ابزارهای دیجیتال انجام شود، بخشی از بازاریابی دیجیتالی است.
به عنوان مثال تبلیغات یا بررسی رفتار مشتریان بخشی از فعالیت های بازاریابی است، بنابراین اگر این اقدامات در بستر دیجیتال و با استفاده ابزارهای دیجیتال، بخشی از دیجیتال مارکتینگ تلقی می شود.
با این تفاسیر اگر بخواهیم وظایف دیجیتال مارکتر را بشناسیم و بدانیم دیجیتال مارکتینگ چیست، کافی است وظایف یک کارشناس بازاریابی را بررسی کنیم و همان کارها را با استفاده از ابزارهای دیجیتالی انجام دهیم.
اما تعریف دیگری نیز برای بازاریابی دیجیتال ارائه داده اند؛ برخی می گویند دیجیتال مارکتینگ مجموعهای از ابزارها و تکنیکها برای اجرای استراتژی های بازاریابی است.
بسیاری از سایت های معتبر فعال در حوزه بازاریابی دیجیتال و استراتژی محتوا، از قبیل سایت HubSpot با این تعریف هم عقیده اند.
تعریف دوم دیجیتال مارکتینگ
به جای پاسخ به سؤال” دیجیتال مارکتینگ چیست”، کافی است ابزارها و تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ را بشناسید. بازاریابی دیجیتال یعنی تمامی فعالیت ها و استراتژی های بازاریابی با این ابزارها انجام میشود.
به عبارت دیگر بازاریابی دیجیتال به معنای داشتن دانش و مهارت بکارگیری ابزارها و تکنیکهاست. از سئو و بازاریابی ایمیلی گرفته تا استراتژی محتوا و استفاده از رسانه های اجتماعی، تبلیغات کلیکی، بازاریابی موبایلی، تولید محتوا و بازاریابی وابسته در فضای دیجیتال.
توجه کنید!
به عقیده من بهتر است ترکیب هر دو تعریف را در نظر بگیریم؛ زیرا این دو تعریف از بازاریابی دیجیتال، با یکدیگر تناقضی ندارند و میشود آنها را در کنار هم قرار داد.
تعریف شویراد از دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال شامل فعالیت های بازاریابی محصولات و خدمات یک کسب و کار است که در فضای اینترنت و با استفاده از دستگاه های الکترونیکی انجام می شود. در واقع تمامی فعالیت های بازاریابی که از طریق ابزارهای دیجیتالی مانند وب، اینترنت، رسانه های اجتماعی، موبایل و غیره انجام می شود نوعی رویکرد دیجیتال مارکتینگ است.
معرفی ابزارهای بازاریابی دیجیتال
- تبلیغات بر اساس کلیک (PPC)
- بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
- تولید محتوا ( Content Creation)
- بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO)
- ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
- استراتژی محتوا (Content Strategy)
- تبلیغات بنری (Banner Advertising)
- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- تبلیغات همسان (Native Advertising)
- بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
- اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
- بازاریابی ویروسی دیجیتال (Digital Viral Marketing)
- موبایل مارکتینگ / تبلیغات موبایلی (Mobile Marketing)
- بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
- بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
تفاوت بازاریابی سنتی و دیجیتال مارکتینگ چیست؟
مهمترین تفاوت بازاریابی سنتی و دیجیتال
حال که با مفهوم دیجیتال مارکتینگ آشنا شدید و می دانید در چه فضایی مورد استفاده قرار می گیرد. بیایید برخی از مهم ترین تفاوت های بازاریابی سنتی و دیجیتال را باهم بررسی کنیم.
شناسایی مخاطبان هدف
در بازاریابی سنتی، کسب و کارها معمولاً عموم مردم را هدف قرار می دهند؛ اما در بازاریابی دیجیتال ، مخاطبین بر اساس مشخصات دموگرافیکی از قبیل سن، تحصیلات، شغل و جنسیت تعیین می شوند.
تعداد مشتریان
در بازاریابی سنتی، افراد کمتری به تبلیغات توجه می کنند، در نتیجه میزان جذب مشتری کم است. در حالی که در بازاریابی دیجیتال به دلیل فضای وسیع اینترنت و ابزارهای متنوع، امکان تولید سرنخ بیشتر است. در این روش برخلاف بازاریابی سنتی، مخاطبان شما محدود به مکان جغرافیایی نمی شوند و می توانید از شهرها یا حتی کشورهای مختلف به مخاطبان هدفمند دسترسی پیدا کنید.
نظر سنجی از مخاطبان
در بازاریابی دیجیتالی امکان نظرسنجی از مشتری وجود دارد و به تک تک نظرات آنها اهمیت داده می شود. برگزاری کمیپن های نظرسنجی به ما این امکان را می دهد، نیازهای مخاطب یا کاستی های خدمات یا محصولات خود را درک کنیم. علاوه بر این، مشارکت مخاطبان در نظرسنجی، باعث ایجاد یک رابطه طولانی تر و پایدارتر شده و آن ها را به مشتریان وفادار تبدیل می کند. اما در شیوه بازاریابی سنتی به دلیل عدم دسترسی به مشتریان و جامعه هدف، برگزاری نظرسجی امکان پذیر نیست.
چگونه میتوانم یک کمپین دیجیتال مارکتینگ را طراحی کنم؟
برای طراحی یک کمپین دیجیتال مارکتینگ، شما باید چند مرحله را طی کنید. این مراحل عبارتند از:
هدف گذاری: شما باید هدف اصلی کمپین خود را مشخص کنید. این هدف میتواند افزایش آگاهی برند، افزایش فالور، افزایش تبدیل، افزایش فروش و غیره باشد. هدف شما باید قابل اندازهگیری، قابل دسترس، منطقی، مرتبط و زمانبندی شده باشد.
بازار هدف: شما باید مخاطبین خود را بر اساس ویژگیهای دموگرافیکی، رفتاری، جغرافیایی و روانشناختی دستهبندی کنید. شما باید نیازها، دردسرها، علایق و رفتارهای مخاطبین خود را بشناسید و برای آنها پیامهای مناسب ارسال کنید.
بودجه: شما باید بودجه خود را برای اجرای کمپین خود تعیین کنید. شما باید هزینههای مربوط به طراحی، تولید، انتشار و ارزیابی کمپین خود را محاسبه کنید. شما باید بودجه خود را بر اساس بازدهی سرمایهگذاری (ROI) مورد نظر خود تنظیم کنید.
ابزار: شما باید ابزارهای مورد نیاز خود را برای اجرای کمپین خود انتخاب کنید. این ابزارها میتوانند شامل شبکههای اجتماعی، وبسایت، ایمیل، پیامک، ویدیو، بنر، پادکست و غیره باشند. شما باید ابزارهایی را انتخاب کنید که بیشترین تأثیر را بر روی مخاطبین خود داشته باشند و با هدف و بودجه شما همخوانی داشته باشند.
مفهوم: شما باید مفهوم اصلی کمپین خود را تعریف کنید. این مفهوم باید پیام اصلی شما را به مخاطبین خود منتقل کند و با هویت برند شما هماهنگ باشد. شما باید مفهوم خود را به صورت یک ایده خلاقانه، جذاب و متمایز ارائه کنید.
انتشار: شما باید روش و زمان انتشار کمپین خود را مشخص کنید. شما باید برنامهریزی کنید که چه زمانی، چه ابزاری و چه محتوایی را به مخاطبین خود ارسال میکنید. شما باید زمانبندی خود را بر اساس رویدادها، مناسبتها، فصول و روند مصرف مخاطبین خود تنظیم کنید.
ارزیابی: شما باید کمپین خود را در طول و پس از اجرای آن ارزیابی کنید. شما باید معیارهایی را برای سنجش عملکرد کمپین خود تعیین کنید. این معیارها میتوانند شامل تعداد بازدیدکنندگان، تعداد فالورها، تعداد تبدیلها، تعداد فروش، میزان ROI و غیره باشند. شما باید از ابزارهای تحلیل دادهها مانند گوگل آنالیتیکس، فیسبوک آنالیتیکس و غیره برای جمعآوری و تفسیر دادههای کمپین خود استفاده کنید.
حرف آخر
دیجیتال مارکتینگ تاثیرات فراوانی بر روند پیشرفت کسب و کارها می گذارد؛ با بررسی تفاوت های بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال میتوان تا حدودی به این نتیجه رسید که بازاریابی دیجیتال در مقایسه با بازاریابی سنتی در جلب نظر و توجه مشتری اثربخشتر عمل میکند. بنابراین توصیه می کنم بخشی از بودجه تبلیغاتی خود به فعالیت های دیجیتال مارکتینگ اختصاص دهید.
البته در نظر داشته باشید که اگر خودتان مهارت های کافی برای این رویکرد را ندارید، بهتر است از یک آژانس دیجیتال مارکیتنگ معتبر کمک بگیرید. آژانس شویراد فعالیت های خود را در زمینه تبلیغات گسترده در شبکه های اجتماعی و استراتژی های دیجیتال مارکتینگ گسترش داده است؛ شما با خیال راحت می توانید فعالیت های بازاریابی کسب و کارتان را به تیم مجرب و حرفه ای این مجموعه بسپارید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان ما در شویراد تماس بگیرید. همچنین می توانید از طریق پیج اینستاگرامی و کانال تلگرامی آقای تبلیغات و شویراد از به روزترین استراتژی های بازاریابی دیجیتال مطلع شوید.
نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیلتر کنه؟