آیا تا با حال در مورد طرح پانزی شنیده اید؟ طرح پانزی یک نوع کلاهبرداری است که به شکل نامحسوسی در اینستاگرام نیز ریشه دوانده است.
در این مقاله، به بررسی چگونگی استفاده از طرح پانزی در اینستاگرام یکی از روشهای رویافروشی در تبلیغات خواهیم پرداخت.
طرح پانزی (Ponzi scheme) چیست؟
طرح پانزی (Ponzi scheme) یک نوع کلاهبرداری مالی است که در آن افراد یا شرکتهایی به سرمایهگذاران قول بازگشت سریع و سودآوری بالا را میدهند. این طرح نامگذاری به نام چارلز پونز (Charles Ponzi) دارد، که در دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده یکی از مشهورترین موارد آن را اجرا کرد.
“طراح پانزی”، به افراد ناشناخته یا سرمایهگذاران بالقوه وعده میدهد که اگر پولهای خود را به وی بسپارند، در یک کسب و کار سودآوری سرمایه گذاری خواهد کرد و در عوض سودهای بسیار بالا و تضمینی به سرمایهگذاران مربوطه پرداخت خواهد کرد.
اما حقیقت این است که سودهای پرداخت شده به سرمایهگذاران قدیمی، از پول ورودی جدید سرمایهگذاران پرداخت میشود، به عبارت دیگر، سرمایهگذاران قدیمی با پول واریزی افراد جدید تسویه میشوند. این نوع عملکرد بازی با پول را نمایش میدهد.
طراح پانزی سعی میکند با پرداخت سود بالا به سرمایهگذاران، اعتماد آنها را جلب کرده و تعداد بیشتری از افراد را به سیستم خود جذب کند. در ابتدای کار به منظور جلب اعتماد افراد، سودهای منظم و به موقع به سرمایهگذاران پرداخت میشود. اما بعد از مدتیکه، دیگر سرمایهگذاران جدیدی به سیستم ورود نکنند و پول ورودی کافی تأمین نخواهد شد، در نتیجه طرح پانزی به طور ناگهانی فروپاشی میکند.
در نهایت، طراح پانزی با پولهایی که جمعآوری کرده است، فرار میکند و بسیاری از سرمایهگذاران با سرمایه هنگفتی را از دست میدهند. این نوع کلاهبرداری مالی به دلیل شباهت با سرمایهگذاریهای قانونی و سودآوری وعده داده شده، معمولاً به عنوان یک نوع فریب و تبلیغات کاذب شناخته میشود.
برخی مثال های پانزی
- کلاهبرداری مؤسسات مالی و اعتباری
- کلاهبرداری شرکتهای هرمی
- کلاهبرداری در زمینه ارز دیجیتال
تعبیر جالب علی ساده بافی در مورد طرح پانزی اینستاگرام
علی ساده بافی میگوید:
این روزها پدیده پانزی در اینستاگرام ریشه دوانده است و افراد سودجو سعی دارند با رویافروشی (یا بهتر بگویم با کلاهبرداری) پولدار شوند. البته در این میان یک درصدی که استعداد بازاریابی، فروش و تبلیغات دارند، ممکن است یک شبه پولدار شوند! اما این موارد جزء استثناها هستند و تا حد زیادی به شانس برمیگردد؛ مابقی ۹۹ درصد با رویای یک شبه میلیاردر شدن، در دام کلاهبرداران میافتند.
بهترین راه برای در امان ماندن و موفق شدن در پلتفرمهای مجازی، داشتن یک استراتژی بلند مدت برای کسب درآمد است. به جای داشتن توهم سریع پولدار شدن، به ایجاد یک کسب و کار اصولی و ارائه محتوای ارزشمند به مخاطبان تمرکز کنید. این مسیر ممکن است زمانبرتر باشد، اما بدون شک پایدارتر و بهتر است.
علی ساده بافی در ادامه صحبتهایش به این موضوع اشاره کرد که:
طرح پانزی در اینستاگرام، یک اصطلاح من درآوردی (زائیده ذهن خودم) است؛ اما همین اساتیدی که در اینستاگرام دوره های عجیب و غریب با رویای کسب درآمد میلیاردی در عرض چندماه را به مردم می فروشند، دست کمی از کلاهبردارهای پانزی ندارند.
به گفته او ” کلاهبرداران پانزی در اینستاگرام ” به افرادی اطلاق میشود، که از روشهای نادرست یا تقلبی برای جلب توجه و تبلیغ محصولات یا خدمات خود در شبکههای اجتماعی، به ویژه اینستاگرام، استفاده میکنند. این افراد اغلب با نشان دادن خانه و ماشین لوکس خود سعی دارند اعتماد مخاطبان را جلب کنند و از طریق فروش محصولات یا خدماتشان به سودهای کلان برسند؛ البته، محصولات و یا خدماتی که به درد مخاطب نمیخورد!
توصیه مهم علی ساده بافی!
پیش از خرید هر گونه دوره یا محصول آموزشی در اینترنت، به دقت اطلاعات مربوط به مدرس، محتوا، نظرات دیگران و تجربیات دانشجویان سابق را به دقت بررسی کنید تا از صحت و اعتبار دوره اطمینان حاصل نمایید.
اما تأسف برانگیزترین قسمت موضوع این است که در موارد دیگر این شیوه کلاهبرداری محسوس است و علائم مخصوصی دارد، اما در اینستاگرام هر روز به تعداد این کلاهبرداران اضافه میشود و چون مردم ناآگاه مخاطب پروپاقرص شان هستند، هیچ چیز جلودارشان نیست.
حرف آخر
اگر به دنبال کسب پیروزی در بازههای زمانی کوتاه مدت هستید، ممکن است دچار ضرر و زیان جبران ناپذیری شوید. تاریخ نشان داده است که افرادی که یک شبه پولدار میشوند، اغلب کلاهبردار هستند و کسانی که به این افراد اعتماد میکنند در صد بالایی از آنها سرمایه چندین ساله خود را از دست میدهند. همانطور که در بالا گفتم موارد استثنایی وجود دارد که ممکن است راه میان بری برای کسب سودهای کلان باشد، اما این کار ریسک بالایی دارد و ارزش به خطر انداختن سرمایه چندین ساله مان را ندارد.
در آخر توصیه می کنم برای آموزش نکات مهم و ترفندهای تبلیغات، برگزاری تبلیغات خلاقانه، رشد و توسعه کسب و کارتان و افزایش فروش و …. در کلاب آقای تبلیغات عضو شوید. برای کسب اطلاعات کامل جهت عضویت در کلاب آقای تبلیغات پیج اینستاگرامی آقای تبلیغات را دنبال کنید.
نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیلتر کنه؟