برخی کسب و کارها بنابه دلایلی سعی دارند با استفاده از تبلیغات دروغ، تکنیکهای مبهم و گمراهکننده، مشتری جذب کنند. این راهبردها عمدتاً برای ایجاد تصوری از جایگاه برتر در بازار در ذهن مخاطب، تشویق به خرید و افزایش ترافیک ظاهری استفاده میشوند. مارکترها از این رویکردها را با عنوان فیک مارکتینگ یاد میکنند.
در این مقاله سعی داریم با بررسی تکنیکها، اثرات و تأثیرات فیک مارکتینگ، به شما کمک کنیم تا در دام چنین تلههایی نیافتید.
فیک مارکتینگ چیست؟
فیک مارکتینگ، تکنیکها یا اقداماتی هستند که با ترفند تبلیغات نادرست انجام میگیرند. اما از زمانهای قدیم، فیک مارکتینگ جزئی از استراتژیهای بازاریابی بوده، هست و خواهد بود. در این روش، مارکترها، با استفاده از تغییر در واقعیت یا اطلاعات، به مخاطبان پیامهایی ارائه میدهند که در تصمیمگیریهایشان تأثیر میگذارد. همگی به یک نحوی با تکنیکهای فیک مارکتینگ آشنا شدهایم و حتی اگر یکبار هم باشد که ناخواسته از آن استفاده کردهایم.
در گذشته والدین از فیک مارکتینگ برای تشویق کودکان خود به انجام اعمالی، از جمله خرید محصولات خاص، با استفاده از دروغها استفاده میکردند. به عنوان مثال، ممکن بود مادر با ادعای درد کمر، کودکش را ترغیب به خرید نان کند یا پدر ممکن بود وعده داده باشد که با موفقیت در تحصیل، ماشینی برای او خریداری خواهد کرد. در واقع، اینگونه ادعاها در اکثر موارد کذب بودهاند و تنها درصد کمی از آن ها ممکن است واقعی باشد.
تفاوتهای بین یک مارکتینگ اصولی با فیک مارکتینگ
شفافیت و راستی: در مارکتینگ اصولی، تأکید بر شفافیت و ارائه اطلاعات دقیق و صادقانه به مخاطبان است. در فیک مارکتینگ، ممکن است از اطلاعات نادرست جهت تحت تأثیر قرار دادن مخاطبان استفاده میشود.
ایجاد ارزش و ارتباط با مشتری: مارکتینگ اصولی بر ایجاد ارزش برای مشتریان تمرکز دارد و از طریق بهبود محصولات یا خدمات، اعتماد آنها را جلب کرده و آنها را به مشتریان وفادار تبدیل مینمایند. در فیک مارکتینگ، هدف فقط جذب مخاطب و فروختن محصول میباشد و ارتباط بلندمدت با او را در نظر نمیگیرند.
تبلیغات دروغ: استفاده از ترفندهای دروغ در تبلیغات، فقط برای یکبار جواب میدهد و بعد از با سیل عظیمی از مشتریان ناراضی مواجه خواهد شد. در واقع فیک مارکتینگ به شدت بر ماهیت فرد، برند یا کسب و کار را خدشه وارد میکند. در مقابل، مارکتینگ اصولی با تعامل مثبت و برقراری ارتباط قوی با مشتریان سر و کار دارد.
اعتمادسازی: مارکتینگ اصولی میتواند به ایجاد اعتماد در مشتریان و بازار منجر شود، در حالی که فیک مارکتینگ ممکن است باعث کاهش اعتماد و تشویش مخاطبان گردد.
انجام فیک مارکتینگ ممکن است در کوتاهمدت به نتایجی منجر شود، اما در بلندمدت میتواند به فیک مارکتینگ سوءاستفاده از اعتماد مخاطبان است و ممکن است در کوتاهمدت به نتایجی منجر شود، اما به تدریج موجب کاهش ارزش برند میگردد؛ حتی گاهاً امکان دارد منجر به مشکلات قانونی شود.
به گفتهی آقای سادهبافی:
” یه جورایی فیک مارکتینگ هم بده، بخاطر دروغگویی! هم گاهی درست از آب درمیاد؛ ولی در کل ریشه در دروغ دارد.“
از جمله مشکلات فیک مارکتینگ عبارتند از:
از دست دادن اعتماد مخاطبان: استفاده از دروغها و ترفندهای نادرست میتواند به کاهش اعتماد مخاطبان و مشتریان منجر شود، که در طول مدت به تصویر برند و کسبوکار آسیب میزند.
به وجود آمدن برخی مشکلات قانونی: استفاده از تبلیغات نادرست و ترفندهای دروغ ممکن است باعث ایجاد مشکلات قانونی شود. کثل جعل فیشهای واریزی
اتلاف زمان و منابع و بودجه: فیک مارکتینگ همیشه جواب نمیدهد. تلاش برای اجرای ترفندهای فیک مارکتینگ ممکن است به تلف کردن زمان و منابع شرکت منجر شود، زیرا این تکنیکها اغلب نیازمند اجرا و پیگیریهای مستمر هستند.
در نهایت، مارکترها و کسبوکارها بهتر است از راههای صادقانه و شفاف در مارکتینگ استفاده کنند تا اعتماد مشتریان را به برند خود افزایش دهند و روابط مستدام با مشتریانشان بسازند.
تکنیک های رایج فیک مار کتینگ
در حال حاضر، فیک مارکتینگ، به عنوان یک راهبرد دستیابی به موفقیت در بازار با استفاده از تکنیکهای نادرست و گمراهکننده، یک مسئله قابل توجه در عرصه تجارت آنلاین شده است. در این راستا، سه تکنیک رایج که به منظور جلب توجه و تبلیغ خود برای جلب مخاطبان بهکار گرفته میشوند، عبارتند از:
فالوور فیک زدن و انجام تبلیغات و برندینگ
در این روش کسب و کارها سعی دارند تصور جایگاه برتر برند خود در بازار را به مخاطب نشان دهند؛ از این رو به کمک فالوورهای فیک اقدام به ترویج محصول یا خدمات خود میکنند. در واقع برند قصد دارد با فالوور فیک زدن، به مخاطب نشان دهد که در صدر رقابتها قرار دارد. خیلی واضح است که بیزنس مربوطه، نیاز مشتریان را درک نمیکند و در کل برایش مهم نیست؛ صرفاً میخواهد برای مدتی در اوج باشد و محصولات یا خدمات فیک خود را به فروش برساند.
فراموش نکنید فالوور فیک اینستاگرام، یکی از نشانههای متقلب بودن کسب و کارها است.
بنرهای زرد زدن
مارکترها سعی دارند با انتشار بنرهای جذاب و چشمنواز، مخاطبان را جذب کند. در این این بنرها از اسلوگان ترغیب برانگیز و المانهای گرافیکی جذاب استفاده میشود تا توجه مخاطبان را به سوی محصول یا خدمات جلب کنند. مخاطب با دیدن بنر، تصور میکند برند مربوطه خیلی حرفهای است و قطعاً محصولات و یا خدماتش از کیفیت بالایی برخوردارند؛ اما این بنرهای زرد یکبار مصرف هستند و تنها هدفشان یک تبلیغ سطحی برای فریب دادن مخاطب است.
شوآف کردن
در این تکنیک، تلاش میشود تا از طریق ایجاد موقعیتها و اظهارنظرهای مصنوعی، مخاطبان را به انجام خرید تشویق کند. در این روش، فرد از ماشین و خانه لوکس محتوا تولید کرده و در فضای مجازی منتشر میکند؛ سپس یک سخنرانی راه میاندازد که فلان کارها را انجام داده و به کنونی دست یافته است. مخاطب ترغیب به خرید خدمات مربوطه میشود. اینجا می توان گفت به نوعی رویافروشی در تبلیغات انجام میشود.
یا رضایت مشتری فیک درست میکنند؛ حتی برخی مواقع به یک عده افراد پول میدهند که برند آنها را تبلیغ کنند. یا ماشین رنت میکنند و به مخاطبانشان را وسوسه میکنند ، در صورت خریداری خدماتشان، آنها هم میتوانند ماشینهای گران قیمت بخرد.
یا در مخاطب احساس ترس ایجاد میکنند؛ که اگر فلان محصول و یا خدمات را نخرید، با فلان اتفاق بد مواجه خواهید شد. مخاطب نیز هیجان زده شده و به دلیل ترس از دست دادن فرصتهای خوب، در تله آنها میافتد.
در ادامه چند مثال رایج در مورد فیک مارکتینگ، که اغلب کسب و کارها و برند انجام میدهند، آورده شده است.
چند تا مثال فیک مارکتینگ
البته توجه داشته باشید که استفاده از اینگونه مثالها یا تکنیکها برای ایجاد فیک مارکتینگ نه تنها نادرست است، بلکه میتواند به ضرر اعتماد مشتریان و شکست اقتصادی در طولانی مدت منجر شود. این مثالها تنها به عنوان شناختن شیوههای مختلفی که در فیک مارکتینگ استفاده میشوند آورده شدهاند:
- ایجاد رضایت مشتری فیک با استفاده از فتوشاپ: تصاویر جعلی از مشتریان راضی که از محصول یا خدمات استفاده کردهاند. این تصاویر با فتوشاپ ساخته میشوند تا شاید اعتماد مخاطبان را به دست آورده و آنها را ترغیب به خرید نمایند.
- واریزهای ثانیهای توسط ربات: نمایش گردش حساب از واریزیهای مشتریان؛ در حالیکه این واریزها توسط ربات انجام میشوند. همچنین ساخت فیشهای واریزی فیک و عنوان کردن اینکه مرسی از اعتماد شما. با این اقدامات سعی دارند توجه و اعتماد مخاطب را به دست بیارند.
- نمایش قبل و بعد شاگردهای اجارهای: برای تبلیغ و ترویج دورهها از این ترفند استفاده میکنند؛ با نمایش مشکلات مخاطبانشان قبل از شرکت در دورهها و بهتر شدن زندگی آنها بعد از شرکت در دوره، مردم را ترغیب به شرکت در دورههای فیک خود میکنند.
- نشان دادن فک و فاکیل در دفتر اجارهای دیزاین شده به اسم هم تیمی: برخی کسب و کارها مثل شرکتهای هرمی وامثال اینها بهمنظور افزایش جلب اعتماد مخاطبان، دوست و آشنا و فامیل را به نام همکاران یا همتیمیهای خود معرفی میکنند.
- افزایش فیک تعداد لایو: با زدن ویو فیک به لایوها، سعی دارند به مخاطبان القاء کنند که تعداد بالایی از مخاطبان در لایو آنها شرکت میکنند یک تصویر مثبت و محبوب از خو در بین مخاطبان ایجاد میکنند.
- ویو زدن فیک روی پست: بر روی پست و استوری خود ویو(بازدید) فیک میزنند تامحتوای خود را باارزش و پربازدید نشان دهند.
- کامنت فیک: از کانتهای فیک بر روی پستهای خود، کامنتهای تعریفکننده و تحسینآمیز را ارسال میکنند تا تصویر مثبتی از محصول یا خدمت در معرض دید مخاطبان قرار دهند.
- لایک فیک: با زدن لایک فیک سعی دارند، محتوایشان را به عنوان محتوای مورد توجه مخاطبان اینستاگرام و محبوب نمایش دهند.
- عنوان کردن اینکه تعداد کمی از ظرفیت ثبت نام فلان دوره مونده: با این اقدامات سعی دارند در مخاطب ترس از دست دادن فرصت ایجاد کنند؛ مخاطب تصور میکند اگر این در اینو دوره نتواند شرکت کن بسیاری از فرصتهای خوب زندگیش را از دست خواهد داد. مثلا می گویند ۳۰۳ نفر از ظرفیت ۱۰۰۰ نفر باقی مانده!
- تعریف و تمجید الکی از اساتید دوره: با ایجاد نظرات مثبت و تمجید از اساتید، تصویر مثبتی از کیفیت دورهها و محتواهای ارائه شده ساخته میشود.
بارزترین مشکل این تکنیکها این است که از اعتماد مخاطبان سوء استفاده میکنند، اما در نهایت منجر به از دست دادن اعتماد مخطبانشان در بازار شده و به احتمال زیاد شکستهای سنگینی در آینده متحمل شوند.
حرف آخر
استفاده از تکنیکهای فیک مارکتینگ، اگرچه در کوتاه مدت ممکن است به افزایش ترافیک یا فروش کمک کند، اما در طولانی مدت باعث از دست رفتن اعتماد مشتریان، شکست و تخریب ارتباط مشتری-برند خواهد شد. از این رو، برندها باید به جای اینکه به این تکنیکها روی بیاورند، تمرکز خود را بر تولید محتوا با ارزش و ارتقاء ارتباط معنادار با مشتریان قرار دهند تا اعتماد، پایداری و موفقیت خود را تضمین کنند.
در آخر توصیه می کنم برای آموزش نکات مهم و ترفندهای تبلیغات، برگزاری تبلیغات خلاقانه، رشد و توسعه کسب و کارتان و افزایش فروش و …. در کلاب آقای تبلیغات عضو شوید. برای کسب اطلاعات کامل جهت عضویت در کلاب آقای تبلیغات پیج اینستاگرامی آقای تبلیغات را دنبال کنید.
نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیلتر کنه؟